Există momente în viață când nu ești exact acolo unde ți-ai dori să fii și nu faci exact ce ți-ai dori sa faci, momente în care încerci și eșuezi, când întreaga lume încearcă și eșuează. Ca de exemplu momente în care e Pandemie globală ce nu mai vrea să plece. Sunt sigură că mulți oameni se confruntă cu îndoială de sine zilele acestea, încurajată de critici și opinii. 

Există momente în viață când nu ești exact acolo unde ți-ai dori să fii și nu faci exact ceea ce ți-ai dori să faci, momente în care încerci și eșuezi, când întreaga lume încearcă și eșuează. Ca de exemplu sezonul în care vine o Pandemie globală și nu o mai lăsăm să plece. Sunt sigură că mulți oameni se confruntă cu îndoială de sine zilele acestea, încurajată de critici și opinii.

A fost întotdeauna un fel de binecuvântare pentru mine faptul că am fost, într-un fel, încăpățânată când a venit vorba de principiile mele și de modul în care voiam să-mi trăiesc viața. Am învățat în timp, să iau în considerare doar opiniile (critica) celor care mă cunosc, mă iubesc, mă respectă și mă apreciază. 

Am decis să împărtășesc și cu voi mentalitatea pe care mi-am construit-o, argumentele pe care mi le reamintesc întotdeauna când mă deranjează opinia oamenilor.

Dar trebuie mai întâi luată o decizie și ai să vezi de ce: 

A existat o zi în viața mea când am hotărât, împreună cu cele mai bune prietene ale mele, că nu vrem să vorbim negativ, să fim pesimiste și înconjurate de gânduri și opinii negre. Am decis să vorbim în schimb despre idei, să descriem viața într-un mod constructiv și să judecăm principiile vieții, nu oamenii. Crede-mă! Nu există nimic ce să-ți deschidă ochii mai mult și mai drept ca un mod de gândire pozitiv și constructiv.

Până să înveți să nu fii deranjat de ceea ce cred alții, trebuie să decizi să nu judeci omul. Fiecare om înțelege lumea prin filtru propriei persoane. La fel cum un mincinos se va îndoi întotdeauna de adevăr și cel care înșeală va fi de cele mai multe ori suspicios, cel care îi judecă constant pe cei din jur va trăi în constantă frică de judecată.

Deci, odată ce ai luat decizia- Sincer, decide, scrie dacă simți nevoia, fă ce trebuie să faci, spune-le prietenilor și familiei tale despre noua ta decizie, separă-te de orice om, opinie, obicei sau mediu toxic- construiește-ți sistemul de apărare ce te va ajuta să reziști negativității. 

Să ținem în minte când citim principiile de mai jos următoarele lucruri: 

  •  nimic din ceea ce stă scris nu are rolul de a crea scuze pentru lipsa de respect. Ci mai degrabă vrem să scoatem în evidență un mod de gândire ce ne permite să analizăm fiecare cuvânt înainte de a-l lua ca parte a identității noastre.
  • verificăm întotdeauna dacă suntem de cealaltă parte a spectrului -nu ne ajută la nimic să ne identificăm cu victima dacă ne regăsim în lucrurile făcute de opresor. Întotdeauna există loc de mai bine.
  • nu ne referim aici DELOC la critici constructive venite din partea oamenilor care ne iubesc și ne apreciază. Dacă vrem să fim oameni frumoși în interior, critica constructivă în relațiile sănătoase este o necesitate; trebuie să fim deschisi pentru asta.
  • nu ne referim aici la oameni pe care i-am rănit sau i-am vorbit de rău, când își relatează partea lor de poveste. S-ar putea să aibă acest drept.

Nu avem aceleași vise, viziuni și idealuri.

Unii oameni îi privesc de sus pe cei ce nu au urmat în viață drumul pe care societatea îl consideră ideal. Să fii sigur, însă, că e OK- din punctul meu de vedere chiar indicat- să faci parte din cei care au ales un alt drum. Lumea este plină de oameni care au dobândit tot ceea ce alții au așteptat de la ei și sunt la fel de nefericiții ca cei cu 0 realizări.

Să ai studiile terminate până la 23 de ani, job stabil pana la 24, să fii căsătorit până la 25, cu copii până la 27( cel târziu) iar casa terminată până la 29 e frumos doar dacă asta te mulțumește pe tine. Însă nu toți avem aceleași priorități în viață. De exemplu, alții s-ar putea să pună pe primul loc dezvoltarea personală, călătoriile, munca socială, să-și servească țara, să aibă o influență pozitivă asupra lumii în care trăiesc. Unii pur și simplu vor mai întâi să devină oamenii ce și-au dorit întotdeauna să fie, și e OK! 


Avem nivele diferite de inteligență emoțională. 

Inteligența Emoțională reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.

E important să-ți dezvolți abilitatea de a dibui nivelul de inteligență emoțională a persoanei cu care vorbești, ca să poți să te detașezi de ceea ce îți este comunicat și să faci o analiză corectă a informației. De cele mai multe ori cei din jur vorbesc bazat pe ceea ce consideră ei a fi adevăr și, din păcate, își bazează adevărul pe modul în care îi faci să se simtă. . 

Cum am menționat mai devreme, fiecare om filtrează ceea ce gândește prin el însuși, de aceea vei auzi oameni cu stimă scăzută de sine denigrând la un altul exact acel lucru ce lor le crează complexe. E important să fii atent la motivul ascuns din spatele unui afirmații și să determini dacă este una cinstită sau doar o încercare de a manipula rezultatul. Toate aceste jocuri vin din egocentrism. Să nu se învârtă toată lumea ta în jurul tău e o artă foarte rar practicată în ziua de azi. Unii o practică mai bine și mai des decât alții. 

Aici țin să insist! Lucrează la inteligența ta emoțională ca să nu fii nici cel manipulat, nici manipulatorul! Să ai o astfel de persoana în jur e foarte periculos pentru sănătatea ta mentală. Când cineva îți atacă în permanență punctele tari și îți atrage atenția în mod constant spre slăbiciuni, e foarte greu și necesită mult efort să te ridici, să îți reconstruiești stima de sine și să nu te îndoiești de tine însuți. Cu toți avem defecte. Cu toți suntem înconjurați de vești proaste și negativism. E destul de greu în momentele critice să rămâi stabil. Curăță-ți mediul de orice e toxic!


Provenim din culturi/ medii diferite!

Nimic nu influențează modul în care omul privește viața ca mediul/ cultura din care provine. Un om care a avut judecata ca hrană de zi cu zi și felul în care făceau ei lucrurile era considerat singurul valabil, rareori va accepta să iasă puțin cu gândirea din parametri lui. De la cel ce nu a fost expus, sau nu vrea să asimileze o cultură diferită (mediu diferit), să nu aștepți niciodată toleranță față de un punct de vedere sau stil de viață altfel. Și nu mă refer aici la nimic ilegal sau imoral, ci doar la ceva “altfel”.

Când intri în contact cu alte culturi, conștient fiind că ai ce învăța de la fiecare persoană pe care o întâlnești, te îmbogățești spiritual și vrând nevrând ți se lărgește orizontul. De exemplu: una din controversele pe care le-am trăit eu este faptul că am învățat să prețuiesc viața în armată. 

Ține minte ca un om nu poate gândi mai presus decât nivelul lui de cultură. Din nou, oamenii judecă ceea ce nu înțeleg. 


Nimeni nu cunoaște circumstanțele vieții tale. 

Gândește-te puțin la afirmația de mai sus!

Oameni au acces doar la ce-i vizibil la suprafață . Ei n-au fost acolo cand au fost luate decizii, bune sau rele, să vadă ce se află în spatele alegerilor tale și să-ți înțeleagă motivele. Nu au fost crescuți în aceeași familie cu tine, nu au fost înconjurați de aceiași oameni, nu au aceleași principii, nu au aceleași gânduri, frici, lupte sau mentalități. Sunt sigură că n-au avut nici aceleași provocări și scopuri în viață ca tine. Viața e foarte imprevizibilă. De multe ori îți pare ca nimic nu e stabil și controlabil. Să nu mă înțelegi greșit. Sunt sigură că am făcut multe lucruri ce puteau fi făcute mai bine și-am luat decizii ce m-au dus în locuri în care aș fi preferat să nu mă fi aflat vreodată. Cel mai probabil așa ai făcut și tu. Și tu, și restul lumii. Idea e să înveți de-acolo sau, dacă e cazul, să te împaci cu gândul că niciunul din noi nu știm viitorul, fiecare încercând să facă ce consideră a fi cel mai corect la momentul respectiv. 

Deci singuri calificați pentru a ne evalua sincer parcursul și a da un verdict asupra lui suntem noi înșine.


Nu e vorba de tine, e vorba de ei. 

Căci din belşugul inimii vorbeşte gura! Matei 12:34.

Când un om vorbește, practic îți arată ce e în mintea și în inima lui. Dacă ești atent la ceea ce spune, poți să vezi frumosul și urâtul, ce l-a rănit, nevoile lui sufletești, convingerile și principiile după care se ghidează, etc. Cu toți avem puțin din toate la nivele diferite. De exemplu, încearcă să observi diferența dintre modul în care vorbește cu tine și despre tine ( cu alții și despre alții ) o persoană iubitoare, vindecată, în comparație cu o persoană rănită și frustrată, și îți garantez că vei avea un moment de “now I get it” ce te va ajuta să înțelegi omul într-un mod foarte diferit pe viitor.


Nu te cunosc, dar își dau cu părerea!

E arta să nu judeci ce nu cunoști pe deplin (din nou, nu ne referim la imoralitate și ilegalități). 

Iubirea și acceptarea vin odată cu cunoașterea. E foarte ușor să judeci ce nu cunoști. Cei care îți știu povestea vieții, principiile, obiectivele, realizările, caracterul, personalitatea, dacă nu sunt răuvoitori, de cele mai multe ori vor avea o perspectiva mult mai corectă asupra a cine ești tu și vor avea tendința de a fi mai îngăduitori decât cei cu păreri din informații vagi.

Dacă un om nu știe să spună cel puțin 3 dintre realizările vieții tale importante pentru tine, nu știe cel puțin jumătate din locurile prin care ai fost și ce ai experimentat, dacă nu i-ai făcut cunoscute cel puțin 4 dintre obiectivele tale și cel puțin 5 din lucrurile cu care te confrunți, acest om nu este destul de apropiat încât părerea lui să-ți ajungă la suflet. 


Să-ți setezi mintea să nu-i pese de părerea celor din jur este foarte important. Nu exista nimic care să te împiedice mai mult să fii tu însuți și să-ți folosești talentele decât să fii preocupat de cum vei fi perceput. Critica nu vine niciodată singură și e alimentată de egocentrism. Vine cu îndoială de sine, frică de eșec, frică de judecată, risipa talentelor, lipsa farmecului și a prezenței de spirit. A fii tu însuți își are rădăcinile în acceptare, iubire și încredere în sine. Cele trei sunt legate laolaltă, nu funcționează una fără alta. 


Sper să-ți fie de ajutor cuvintele mele!

Dacă ai și tu gânduri cu privire la acest subiect, scrie-ne în comentarii; hai să continuam discuția acolo!

Eu îți doresc o toamnă frumoasă, cu cât mai mulți oameni calzi în jur!

cu drag!

Loading Likes...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *